Dedovanje

Ker v pozni starosti človek lahko ni več sposoben za spopad z obsežnimi birokratskimi postopki, ki jih terja upravljanje z denarjem, razpolaganje s premičninami, predvsem pa z nepremičninami, je dobro, da že v zgodnji starosti uredi svoje premoženje oziroma z njim razpolaga tako, kot si želi. Zato pa mora poznati pravne možnosti, predvsem pa pravila dedovanja, ki jih tudi mora upoštevati.

Oporočno dedovanje

Če se odločite za sestavo oporoke, je potrebno vedeti predvsem naslednje:

– oporoko lahko naredi le oseba starejša od 15 let, ki je sposobna za razsojanje.
– oporoka je pravilne oblike, če jo napišete in podpišete sami, če jo napišete na pisalni stroj ali računalnik ali če jo napiše druga oseba, pa je ob vašem podpisu potrebna prisotnost dveh polnoletnih prič, ki se morata tudi podpisati. Če jo sestavite pri notarju, ta poskrbi, da je oporoka pravilna in zakonita.
– novejša oporoka razveljavi starejšo, razen v delih, ki niso v nasprotju s predhodno oporoko. Že napisano oporoko lahko tudi prekličete na enega izmed načinov, kot se oporoka sestavi ali jo enostavno uničite. Oporoka prav tako nima več svoje moči, če pred smrtjo npr. nepremičnino prodate.
– v oporoki lahko določite izvršitelja oporoke, ki poskrbi za zapuščino, jo upravlja, in skrbi za to, da se oporoka izvrši tako, kakor želite, vendar ta oseba ni dolžna funkcije prevzeti
– oporoko lahko hranite pri sebi, pri drugi zaupanja vredni osebi, odvetniku, notarju, sodišču, v bančnem sefu. Tudi če hranite oporoko pri sodišču ali notarju, jo lahko vedno zahtevate nazaj.

opo2

Z oporočnim dedovanjem so povezani nujni dedni delež in nujni dediči. Nujni dedni delež je del vašega premoženja, katerega ne morete razdeliti v oporoki, ker je ta namenjen krogu oseb, ki bi, v primeru, da ne bi bilo oporoke, dedovali (zakoniti dediči). Nujni dediči so vaši potomci ali posvojenci in njihovi potomci, vaši starši in vaš zakonec. Tem pripada polovica tistega deleža vašega premoženja, ki bi ga dobili, če bi ne bilo oporoke. Če nimajo sredstev za preživljanje, so lahko nujni dediči tudi vaši dedi in babice, bratje in sestre. Ti so upravičeni do tretjine deleža, ki bi ga prejeli ob zakonitem dedovanju. Če je premoženja za nujni dedni delež premalo, se vaše oporočno razpolaganje zmanjša, v določenih primerih pa je potrebno tudi vračanje daril, ki so jih že prejeli posamezni dediči.

Zakonito dedovanje

Če ne napišete oporoke, se vaše premoženje deduje po zakonu, in sicer po naslednjih dednih redih:

– I. dedni red so zakonec in otroci oziroma vnuki (če otrok prej umre) in dedujejo po enakih deležih;
– II. dedni red so zakonec in starši zapustnika (oziroma njihovi potomci), in sicer tako, da zakoncu zapustnika pripada polovica, staršem zapustnika oziroma če teh ni več, njihovim potomcem, pa druga polovica zapustnikovega premoženja;
– III. dedni red so dedi in babice zapustnika oziroma če jih ni več, njihovi potomci in sicer tako, da dedi in babice oziroma njihovi potomci po materini strani dobijo polovico, dedi in babice oziroma njihovi potomci po očetovi strani pa drugo polovico.

opo1

Zapustnikovi dolgovi

Dedič je odgovoren za zapustnikove dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja. Če je več dedičev, so ti nerazdelno odgovorni za zapustnikove dolgove, in sicer vsak do višine vrednosti svojega dednega deleža.

Izločitev premoženja

Iz premoženja zapustnika se na zahtevo potomcev, ki so živeli skupaj z zapustnikom in mu pomagali pri pridobivanju, izloči tisti del premoženja, ki ustreza njihovem prispevku k povečanju ali ohranitvi vrednosti zapustnikovega premoženja. To je posebej pomembno, če zakonca nista imela razdeljenega premoženja in je na nepremičninah vpisan le eden.

Povečanje dednega deleža

Zakonec ima pravico do povečanja svojega dednega deleža, če nima sredstev za preživljanje. Tako pravico imajo tudi starši zapustnika, če bi šlo za dedovanje v II. dednem redu in če nimajo sredstev za preživljanje.

opo3

Pogodbe

Če želite razdeliti del ali vse svoje premoženje, lahko to storite z darilno pogodbo, darilno pogodbo za primer smrti, izročilno pogodbo, pogodbo o dosmrtnem preživljanju in pogodbo o preužitku. Vse, razen prve, je potrebno narediti pri notarju v obliki notarskega zapisa. Tudi odpoved dediščini, dokler zapustnik še živi, je možna le pri notarju.

Če v zvezi z zapuščinskim postopkom želite izvedeti kaj več, imate pravico do brezplačnega prvega pravnega nasveta, v okviru katerega se boste poučili o svojih pravicah in pravnih možnostih. Ob določenih pogojih imate pravico tudi do brezplačnega odvetnika, ki vas zastopa v sodnem postopku. O tem se lahko pozanimate pri vseh Okrožnih sodiščih ter pri nekaterih drugih izvajalcih, ki imajo dovoljenje Ministrstva za pravosodje.

Če pa želite na miren način rešiti obstoječi spor, ali želite na miren način doseči nek dogovor se poslužite mediacije, ki je prostovoljen, izvensoden proces mirnega reševanja sporov, v katerem se udeleženci ob podpori nevtralnega in nepristranskega posrednika – mediatorja sporazumejo, da si bodo izmenjali stališča in v skupnem razgovoru prizadevali izdelati možnosti za dosego sporazumne rešitve spora.

Za brezplačni prvi pravni nasvet in postopek mediacije se lahko obrnete na:
Pravnoinformacijski center nevladnih organizacij – PIC, Ljubljana
Povšetova 37, 1000 Ljubljana
tel.: 01 521 18 88 fax.: 01 540 19 13
spletna stran: www.pic.si
elektronski naslov: pic@pic.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.