Blogov glas seže v deveto vas

Njena najljubša avtorica se je pritoževala zaradi izida zadnjih volitev, eden je pisal o zmagi njegove najljubše hokejske ekipe, nekdo je še vedno ogorčen zaradi gneče na cesti, razočarana v ljubezni je napisala novo pesem, novopečeni očka je odprl nov blog, ki bo posvečen njegovi mali štručki …

To slednje je Sanjo spomnilo na njene začetke bloganja konec leta 2006. Takrat je bloganje v Sloveniji doživelo pravi razcvet. Danes je pri različnih ponudnikih registriranih že na tisoče blogov.

Kaj sploh je blog?

Beseda blog izhaja iz angleške besedne zveze Web Log, kar bi v prostem prevodu pomenilo kronološko urejen spletni zapis. Nekateri govorijo kar o spletnem dnevniku. V osnovi gre za osebno spletno stran, ki je povsem enostavna za uporabo. Na spletu obstaja več ponudnikov, pri katerih s preprosto registracijo dobite lasten naslov in nekaj prostora, namenjenega za vaše vsebine. Posebnih stroškov z registracijo bloga ni. Edini pogoj za uporabo je dostop do interneta.

Zakaj so blogi postali tako priljubljeni?

Blogi veljajo za najbolj demokratičen medij vseh časov. Računalniški strokovnjak in nekaj časa tudi minister za razvoj Žiga Turk, je v enem izmed zapisov na svojem blogu (http://blog.zturk.com) internet predstavil kot drugo komunikacijsko revolucijo. V dobi interneta blogi zanj pomenijo nekaj podobnega, kot je pred 500 leti pomenil papir in množično tiskanje knjig in časopisov.

Zakaj bi pisal blog?

Načinov za uporabo bloga je ogromno. Vsebine na njih so tako različne, kot so različni avtorji. Poleg besedil avtorji na svojih straneh objavljajo tudi fotografije, filme, glasbo in še kaj. Nekateri dejansko pišejo svoj dnevnik. Spet drugi s svojimi kritičnimi objavami bolj ali manj konstruktivno ustvarjajo javno mnenje. Podjetni posamezniki preko bloga predstavljajo svojo dejavnost. Blogi lahko pomagajo tudi pri mobilizaciji. V katastrofalnih poplavah leta 2007 je bloger Uroš Gruber (http://blog.gruber.si) odprl poseben blog za zbiranje sredstev za pomoč žrtvam.

Največji ponudniki blogov v Sloveniji:
Siol – Blogos
eDnevnik
Večer
RTV SLO

Zahvaljujoč njemu in več kot 100 darovalcem so štiri prizadete družine prejele po približno 1200 evrov pomoči. Še pred tem je bloger Had (http://had.si) objavil pobudo za prvo blogersko krvodajalsko akcijo, sedaj pa je to že tradicionalen dogodek, ki se ponavlja vsaj dvakrat letno. Družba Kolosej je prva v Sloveniji izvedla nov pristop oglaševanja in vsakemu blogerju, ki je objavil napoved za neki novi film, omogočila ogled predpremiere dotičnega filma. Veliko nas je, ki blog pišemo tudi zato, ker preko njega spoznamo ogromno zanimivih ljudi. Blogi so namreč ustvarili široko socialno mrežo, ki je začela povezovati ljudi vseh generacij, ne glede na to, na katerem koncu sveta se nahajajo.

Blog je lahko tudi naložba

Možnosti uporabe bloga so torej številne. Ker je vsak posameznik sam svoj avtor in urednik, je največ odvisno od njegove izvirnosti. Blog je lahko tudi naložba. Tukaj ne gre toliko za dejanski zaslužek v obliki denarja, kot za samopromocijo in širjenja mreže poznanstev. Naša blogerka Sanja je tik pred iskanjem prve zaposlitve. Ker so teme na njenem blogu resne in večkrat povezane z usmeritvijo njenega študija, bo v prošnjah za novo službo navedla tudi naslov svojega bloga. S tem bo delodajalec lahko o njej izvedel še nekaj več in spoznal njen način razmišljanja in izražanja. Kdo ve, mogoče ji bo uspelo.

P.S.: Tudi zavod Zlata leta ima svoj blog. Najdete ga na naslovu http://zlataleta.blog.siol.net.

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.