V Ljubljani kmalu nov dom in oskrbovana stanovanja

Center obsega 98 sob, v katerih bo prostora za 160 stanovalcev in stanovalk. V sklopu centra je tudi 60 oskrbovanih stanovanj, in sicer 13 garsonjer (30 m2), 29 enosobnih stanovanj (40 m2), 16 dvosobnih stanovanj (50 m2) in 2 dvoinpolsobni stanovanji (80 m2). Oskrbovana stanovanja so namenjena Ljubljančanom, ki so starostno ali invalidsko upokojeni in starejši od 65 let ter so zmožni samostojnega bivanja s pomočjo servisnih storitev.

80 evrov za oskrbo v varovanih stanovanjih

Najemnine oskrbovanih stanovanj bodo enake neprofitnim in bodo za garsonjere znašale okoli 120 evrov, za enosobna stanovanja okoli 160 evrov, za dvosobna 200 evrov in za dvoinpolsobni 320 evrov. Najemniki pa bodo morali skleniti še pogodbo za osnovni paket oskrbe, ki bo znašal približno 80 evrov na mesec.

centertrnovo1

Poseben status pri oskrbovanih stanovanjih pripada zaslužnim Ljubljančanom. Za njih je rezerviranih šest stanovanj. Za zdaj so jih oddali pet, in sicer politiku Janezu Stanovniku, grboslovcu Francu Valtu Jurečiču, geodetu, prostorskemu planerju in profesorju Milanu Naprudniku, pravniku dr. Bojanu Zabelu in predsedniku društva civilnih invalidov vojn Slovenije Ljubljana Zdravku Zoretu.

Veliko zanimanje

Da je stiska med upokojenci v Ljubljani res velika, kažejo podatki o interesentih za postelje v centru. Za domsko oskrbo so pristojni prejeli kar 900 informativnih prijav. Za oskrbovana stanovanja pa se je prijavilo 160 ljudi, a le 44 jih je izpolnjevalo pogoje, zato so morali razpis ponoviti.

centertrnovo2

V stavbi centra starejših, ki se nahaja na prostoru nekdanje geriatrične bolnišnice, se v šestih etažah (klet, pritljičje, tri nadstropja in mansarda) razprostira 14.626 kvadratnih metrov površine, na njih pa – poleg doma in stanovanj – še prostori četrtne skupnosti Trnovo, lekarna, prostori za kozmetiko in pedikuro, frizer ter gostinski lokal.

Za projekt odšteli 22 milijonov evrov

Center starejših Trnovo je skupni projekt javnega stanovanjskega sklada ljubljanske mestne občine in zasebne družbe Deos. Projekt naj bi stal 22 milijonov evrov. V centru pa bo zaposlenih okoli sedemdeset ljudi.

centertrnovo4

centertrnovo3

centertrnovo5

1 komentar

  1. Oskrbovana stanovanja so velik korak naprej k humanizaciji odnosa do starejših. Tudi na Teznem v moji neposredni bližini jih imamo. Ob oskrbovanih stanovanjih, ki so takoj poleg doma, imamo tudi gozd, ki ga nameravajo preurediti v park. Pozitivno.

    Vseeno ne razumem, zakaj ni interesa, da bi se podoben kompleks zgradilo kje visoko na Pohorju na čistem zraku, kjer bi bil obdan s subvencioniranimi eko kmetijami, ki bi dobavljala živila za dom in v trgovino za stanovalce oskrbovalnih stanovanj. Najpogostejši razlog, ki ga starejši navedejo za življenje v mestu namreč niso vnuki pač pa zdravnik. No in za tak velik kompleks bi gotovo lahko dobili dežurnega zdravnika, ki bi se npr. iz Lovrenca na Pohorju vsako jutro vozil do doma za ostarele in nekaj ur oridiniral. Moj zdravnik v Zg. Kungoti je nekoč pred trideset leti imel tudi vsa zdravila pri sebi, tako da nisi rabil v lekarno.

    Prvega, ko so v trgovinah popusti za upokojence, pa bi jih avtobus peljal na izlet v mesto. Itak imajo zdaj v vseh domovih organizirane redne avtobusne izlete po zanje turistično zanimivih krajih. (Ne Gardaland 😉 pač pa razne starejše cerkvice, lepa narava in kulturna dediščina.)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.